Polli Loomaaed

               Avatud: 

Talvehooajal R-P 11-17  

Suvehooajal (1.apr-1.sept) E-P 11-19

Jaanalinnud

JaanalinnudJaanalinnud (Struthio camelus) on suurimad maailmas elutsevad lennuvõimetud linnud, kelle kodumaaks on Aafrika ja kes looduses toituvad peamiselt rohust ja lehtedest.

Täiskasvanud linnnu kõrgus on 2-2,7 m ja kaal 100-175 kg, sõltuvalt soost ja tõust. Jaanalind muneb 30-50 muna aastas ja oma eluea jooksul ca 2000 muna. Jaanalinnumuna on kaetud kollakasvalge paksu koorega ja võib kaaluda 1,5-1,8 kg, mis on võrreldav 22-24 kanamunaga.

Munemisperiood algab kevadel, kui on soe ja valge. Jaanalinnud istuvad pesal mõlemad: isane, musta sulestikuga, öösel ja emane, halli sulestikuga, päeval. Kokku kestab inkubeerimine 42 ööpäeva.

Jaanalinud võivad elada ca 60 aastani ja muneda 25-35 aastat. Nad võivad joosta 50-70 km/h ja nende kõige tugevam kaitse on jalahoop, mis on sama tugev kui hobusel.

Iseloomult on jaanalinnud enamasti sõbralikud ning uudishimulikud. Jaanalinde kasvatatakse peamiselt liha, naha ja sulgede pärast. Liha on hõrk, punastest lihadest madalaima rasva ja kolesterooli sisaldusega. Maitselt on see kõige enam sarnane loomafileele. Nahka peetakse tugevuselt teiseks maailmas, hinnaklassis liigitatakse luksuslike nahkade hulka. Sulgi kasutatakse nii tolmuharjade valmistamiseks kui ka moetööstuses. Jaanalinnurasval, nagu ka emu- ja nandurasval, on mitmekülgne põletikuvastane toime, mistõttu on see paljude kreemide põhiline  koostisosa.

Polli Loomaaeda saabusid jaanalinnud 2007. aasta sügisel Muhumaalt Laasu talust. Kohale toodi nad hobuveo treileriga. Tegu oli küll aastaste, aga siiski täiskasvanud lindudega. Kuna nö tibusulg oli veel vahetumata , siis ei saanud aru kumb on isas- kumb emaslind, sest mõlemad olid pruunid. Isaslinnud on muidu mustad ja emaslinnud hallid.  

Kohtume sotsiaalmeedias